неделя, 21 май 2017 г.

Художници творят под открито небе в Слънчев бряг

Видният ресторантьор Асен Георгиев от Смолян събра 16 блестящи български художници на пленер (рисуване под открито небе) край морето. 10 дни майсторите на четката ще творят в неговия хотел „Таня” на Слънчев бряг, за да открият изложбата си пред известни личности и свои колеги от цялата страна. Селекционерът на авторите също е техен колега и също е от Смолян. Това е Здравко Палазов, който е и куратор на пленера. А самият пленер е морското продължение на приключилата преди дни творческа среща в Смолян.
Може би точно затова, след Родопите, сега художниците се събират под надслов „Когато планината срещна морето”.

Своите визуални открития на Слънчев бряг ще подготвят и представят Божидар Тонев – Добрич, Валентин Узунов – Ловеч, Владимир Пенев – София, Димитър Рашков – Карлово, проф. Димитър Чолаков – Търговище, Здравко Палазов – Смолян, проф. Ивайло Мирчев, Николай Певичаров – Пловдив, Николай Янакиев – София, Росен Русев-Будапеща, Радостин Дамазков – Бургас, Станимир Видев – Пловдив, Стефан Пенчев – Силистра, Стефан Янев – София, Сули Сеферов – София, Чавдар Петров – Видин. Авторите са представителна извадка на всички тенденции в българското изобразително изкуство – от поетичния реализъм до абстракционизма.

Сред всички тях особено интересна е и личността на домакина на пленера Асен Георгиев. Изненадата, че един хотелиер и ресторантьор поставя началото на пленери за художници отстъпва веднага, щом разберете, че изобразителното изкуство е голямата му любов. А се е влюбиил в него, докато е изграждал кариерата си, започвайки като готвач в различни реномирани курорти. Няма естет, който да не вижда връзката между изяществото и творчеството, нужни и за създаването на картини, и за приготвянето на ястия.

Точно такива хора, които канели Асен Георгиев да подготви храната за празненствата в домовете им, му вдъхнали интереса към изобразителното изкуство с картините, които притежавали. Но наличието на картини не е достатъчно – трябва да имаш око и душевност, за да ги усетиш и пожелаеш. Точно такива, каквито има и домакинът на пленера в хотел „Таня” – един от няколкото, стопанисвани от него по Черноморието. Оттогава той вече е станал собственик на над 200 картини – превърнал се е в колекционер. И се изкачва на ново стъпало, канейки ярки художници да създават произведенията си при него.

Обяснява го простичко: „Идеята ми е повече богати и заможни хора да станат почитатели и колекционери на изобразително изкуство. Нека нови хора да открият смисъла в него”, казва Георгиев и допълва, че дори да е направил пълен ремонт в дома и хотелите си, докато не сложи картините, му се струва, че нищо не е готово.

И художниците виждат нов прочит на пребиваването си в Слънчев бряг. „Нека покажем, че това не е Слънчака – бардак за алкохолен туризъм и чалга, а прекрасно място за сериозна култура и изкуство”, амбицирани са те. Може би насърчени и от домакина си, защото той е убеден, че младежите, които в делниците все не намират време да се отбият в галериите и да се запознаят с авторите и произведенията им, тук ще го направят и ще се докоснат до известни личности и до творбите им, още докато ги създват.

Точно както в живота му планината е срещнала морето, а кулинарното му майсторство го е срещнало с майсторите на четката. Защото нито планината е само върхари и дървета, нито морето е само слънце, пясък и вода. Асен Георгиев и художниците, които е събрал на първия си пленер, започват новото летоброене за тези две вселени в световното изкуство.

Пленерът ще приключи на 30.05.2017г.с изложба и коктейл в салона на хотел “Таня“ в Слънчев бряг от 18.00 часа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар