неделя, 4 януари 2015 г.

Вълци атакуват Слънчев бряг

Популацията на вълка в Бургаско не намалява, дори напротив - в последните години хищниците са стигнали чак до района на Несебър и Слънчев бряг. По думите на секретаря на ловно-рибарско дружество „Лебед” в Бургас Невен Каравасилев до момента са отстреляни четири вълка.

В Странджа популацията е много над допустимото.„Независимо от средногодишния отстрел на вълци, който е около 30, вместо да намалят или да поддържат един жизнен минимум, в момента положението е почти отчайващо. До момента на територията на сдружението има отстреляни 4 вълка, като същото е положението и в сдруженията около нас“, каза Каравасилев. По думите му, единственият начин за преброяването на вълците е чрез отстрела, съобщава „Черноморски фар”. Според него популацията на вълка не намалява, но не е нужно да се въвеждат ограничения при отстрела.

“Нужно е да се спазват досегашните постановки в законовата рамка- да няма отрови, капани, да не събират вълчите котила, което реално не се практикува от много отдавна“, казва секретарят. Той допълни, че като цяло ловният сезон в Бургаско през 2014 година е бил добър.

Каравасилев добави, че хищниците се ловуват целогодишно. Около 400 са отстреляните чакали, като той се надява до приключванто на груповия ловен сезон, който е до края на февруари, да надмине бройката 1000.

Няма коментари:

Публикуване на коментар