неделя, 25 януари 2015 г.

Изхвърлят в морето отпадните води от Слънчев бряг

Отпадните води от най-големия български курорт – Слънчев бряг след пречистване ще бъдат отвеждани навътре в морето преди началото на летния сезон, пише "24 часа". Това стана ясно по време на инспекцията на разширението на Пречиствателната станция в Равда, което включва и изграждане на система за дълбоководно заустване. Обновената пречиствателна база ще обслужва също така Несебър, в. Влас, Кошарица, Равда, Каблешково, Ахелой и Тънково.

„Получих уверение от изпълнителите, че дълбоководното заустване ще приключи до май. Новият сезон трябва да започне с по-чисти води за туристите. Ще следя работа по проекта”, заяви екоминистър Ивелина Василева, която провери как върви и пълнението на основния инфраструктурен проект.

Системата от тръби отвежда пречистените отпадъчни води на 2.5 км навътре в морето. В рамките на проекта се  реализира и изграждане на 22 км нови довеждащи колектори и три нови канални помпени станции.

Според министър Василева разширението на пречиствателната станция трябва да е готово в началото на август. Тя отбеляза, че има малко забавяне още в началото на проекта поради обжалване на тръжни процедури и заради проблемите с Оперативна програма „Околна среда” през 2014 г., имало потенциал обаче закъснението да се навакса.

„Това е един важен проект за община Несебър – това е общината, която посреща най-много туристи през летния сезон, а също така има бум на инвеститорски интерес относно недвижимите имоти. Във всеки един проект възникват непредвидени неща, които го забавят, но се надявам, че всичко ще завърши в нормалните срокове“, заяви кметът на община Несебър Николай Димитров.


Няма коментари:

Публикуване на коментар