петък, 18 август 2017 г.

И туристите в Слънчев бряг излизат на протест

Летовниците в Слънчев бряг ще се включат в протеста в събота срещу масовите проверки на държавните органи през последните дни, предизвикани от вицепремиера Валери Симеонов. Протестиращите ще се съберат на паркинга на "Какао бийч" в 17 ч.

Ще се включат туристи, които са дошли в курорта за вече отменения заради проверките фестивал SOLAR Summer, пише Сега. Отново ще излязат и бармани, сервитьори, диджеи, танцьори от заведенията в Слънчев бряг. Протестиращите били подали уведомление в общината.

Прокуратурата съобщи, че е атакувала пред административния съд в Бургас наредбата за обществения ред в Несебър, която разрешава живата музика и озвучаването на открито до полунощ от май до септември. Разпоредбата противоречи на Закона за защита от шума в околната среда.

Той гласи, че "не се допуска озвучаването на открити площи на заведения за хранене и развлечения, разположени в жилищни зони и курорти, за времето между 23 и 7 ч". Затова обвинителите пледират въпросният текст от общинската наредба да бъде отменен от съда. В четвъртък от прокуратурата обявиха, че проверяват общинските наредби в цялата страна. Проверката е започнала от черноморските общини. До момента нарушения са открити за Шабла, Каварна, Варна и Несебър.


Очаква се и останалите проблемни наредби да бъдат атакувани в съда. В община Несебър озвучаването на открито е позволено до 24 ч още преди 10 г. "В крайна сметка не мисля, че е нещо съществено дали ще е 23 или 24 ч. Разбира се, че е курорт, разбира се, че е лято. Всякакви нужди имат туристите - както от почивка, така и от развлечение", каза Лазар Япаджиев, зам.-кмет на община Несебър, цитиран от БНТ. Кметството се е опитвало да забрани шума на открито и силната музика след 23 ч., но общинският съвет категорично е отказвал.

Няма коментари:

Публикуване на коментар