петък, 8 август 2014 г.

Търговец от Слънчев бряг изгоря с 1000 лева заради дъвки

Хитът по морето – дъвки, от които удря ток, изиграха лоша шега на местен търговец. Той отнесе глоба от 1000 лева от Комисията за защита на потребителите, която видя сериозна опасност за здравето и нервите на клиентите. Въпреки жалбите на бизнесмена за неоснователното наказателно, Бургаският административен съд потвърди глобата днес.

ЕТ „Артикул 08” отворил сергия миналото лято на на базар „Палма” в центъра на Слънчев бряг. Търговецът наредил в картонени кутии нестандартни сувенири, с които клиентите можели да се пошегуват с приятелите си. Малко след като първите клиенти взели да прииждат, на 14 юни м.г. инспекторите дошли на проверка. Веднага забелязали над 30 пакетчета с дъвки, които при изваждането им, удряло ток.

Били поставени в кутия, на която е имало надписи „Shock – Jinming”. Цената им била 5 лева за брой. Върху кутията е имало и предупредителни надписи, но същите са били на английски език (Warning).

Пакетчетата с дъвки били четири вида с надписи на английски език, на които имало надписи, характерни за хранителни продукти или изображения на такива продукти, така, че да имитират хранителен продукт. По никакъв начин върху тях не е била обявена информация на български език за производител, вносител, вид на стоката.

На сергията били изложени и запалки с необичаен външен вид – особено големи, около 15-16 сантиметра. Били пластмасови и имали фенерче, съдържали голямо количество газ, с бутон за генериране на пламък.

Запалките били също така в различни цветове без надписи. Липсвала информация на български език за производител, вносител, вид на стоката, съществени характеристики, без предупредителни текстове.

Инспекторите се натъкнали и на 14 броя лазерни продукти в обща хартиена кутия, за които пак нямало информация както точно правят.
Наредили на търговеца на 19.06.2013г. да представи документи за произход на описаните стоки. Собственикът на фирмата единствено представил фактури за закупуваните от него стоки.

В съда той възразил срещу акта, като е заявил, че закупил стоката през 2008г., като от страна на продавача не са му били представени документи и информация за производител и вносител на стоката, не е знаел за опасността на предлаганата стока и риска от застрашаване на човешкото здраве. Служителите му били обучен да дават подробна устна информация на купувачите за използването на тези стоки, нямало е постъпили жалби или оплаквания от клиенти, закупували такива стоки.

БЛИЦ

Няма коментари:

Публикуване на коментар