вторник, 18 август 2015 г.

Евтина дрога заля морето


Евтината синтетична дрога е най-големият бич за младежите на морето това лято. За това предупреждават доктори от Варна. Бармани и сервитьори признават, че пред очите им прахчета и джойнт се развъртат постоянно.


Най-популярните дискотечни дроги са забъркани в домашни условия по рецепти от интернет, а за съставки се ползват легални лекарства, включително и против грип. Полученото се предлага за по 20-60 лв. грама.

“Оригиналните хапчета не вървят с алкохол, но домашните аналози действат като стимулант, който подтиква към чашката. Те се консумират и с шотове, а това води до бърза интоксикация”, обясни д-р Борислав Станчев, главен експерт в общинската дирекция “Превенции”, който от години следи на терен тенденциите в употребата на дрога във Варна.

По думите му синтетичните миксове са толкова мръсни, че има реална опасност търсачите на силни усещания да умрат от отравяне, преди изобщо да развият някаква зависимост. В листата на опасните смеси влизат все по-ударно т.нар. дизайнерски дроги, които се пазаруват съвсем законно по интернет като ароматизатори за стая и течни торове за растения. Освен че са силно токсични, не се ловят и от контролните тестове на Пътна полиция.

Две-три дози от тях или от домашно сготвени метаамфетамини понякога са достатъчни да вкарат човек в токсикологията и дори да го подлудят, предупреждава психиатърът от университетската болница във Варна “Св. Марина” д-р Александър Попов. В практиката му има пациенти на възраст от 16 до 30 г., получили шизофренни разстройства след инцидентна употреба от любопитство на “мръсна” дрога.

Няма коментари:

Публикуване на коментар